Bezpieczeństwo żywności dla niemowląt: Bezpieczne wprowadzanie żywności w karmieniu dziecka
Mimo że wprowadzanie stałych pokarmów to masa frajdy – zarówno dla Ciebie, jak i dla Twojego dziecka – jest kilka ważnych ZASAD BEZPIECZEŃSTWA, o których po prostu trzeba pamiętać:
Ryzyko zadławienia
- Nigdy nie zostawiaj jedzącego dziecka bez opieki i nie spuszczaj z niego wzroku – szczególnie podczas jedzenia pokarmów, którymi łatwo może się udławić, na przykład surowej marchewki, plasterków jabłka lub całych winogron.
- Pamiętaj o obieraniu ze skórki takich produktów, jak kiełbasa. Z mięsa usuwaj kości, z ryb – ości.
- Zapoznaj się z zasadami zachowania podczas nagłych wypadków.
Twoje dziecko może być alergikiem
- Aby zmniejszyć ryzyko alergii, karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy zaleca się szczególnie w przypadku dzieci, w których rodzinach znane są przypadki egzemy, astmy lub kataru siennego.
- Kiedy zaczniesz podawać dziecku stały pokarm, wprowadzaj jeden nowy rodzaj żywności na raz i obserwuj dziecko pod kątem reakcji alergicznej. Jest to szczególnie istotne przy wprowadzaniu najbardziej popularnych alergenów, np. mleka, jajek, pszenicy, orzechów i ryb.
- Jeśli dziecko wykazuje oznaki reakcji alergicznej, skontaktuj się z lekarzem.
Miodu nie należy podawać przed 12 miesiącem życia
- Mimo że miód jest smacznym i naturalnym pokarmem, może być przyczyną zatrucia jadem kiełbasianym.
HIGIENA ŻYWIENIA JEST BARDZO WAŻNA
- Przed przygotowaniem jedzenia zawsze myj ręce. Przed jedzeniem sprawdzaj, czy rączki dziecka są czyste – szczególnie jeśli raczkuje po całym domu…
- Myj naczynia, których masz zamiar użyć, i powierzchnie, na których przygotowujesz posiłki. Jeśli przygotowujesz surowe mięso, do krojenia używaj oddzielnej deski.
- Choć może to być bardzo kuszące, nie podawaj dziecku ponownie jedzenia, którego nie zjadło podczas wcześniejszego posiłku – może to skończyć się bólem brzucha maluszka.
- Zawsze myj i obieraj owoce i warzywa.
- Gotowane i surowe mięso trzymaj w lodówce pod przykryciem i z dala od siebie oraz innych produktów spożywczych.
- Gotowane potrawy można ponownie odgrzać tylko jeden raz. Jeżeli nie zostaną zjedzone – wyrzuć je.
- Przed włożeniem jedzenia do zamrażarki sprawdź, czy całkowicie wystygło, a przed ponownym podgrzaniem dopilnuj, aby się całkowicie rozmroziło.
- Odgrzewając jedzenie, upewnij się, że jest w całości gorące… a następnie pozostaw do ostygnięcia, zanim podasz je dziecku (gorączkowe dmuchanie na jedzenie, które dopiero co zostało zdjęte z kuchenki, wygląda dość komicznie).
Dziecko samo da Ci wiele wskazówek, gdy będzie gotowe na eksperymenty...
Czytaj więcej