Menu

Bezpieczeństwo żywności dla niemowląt: Bezpieczne wprowadzanie żywności w karmieniu dziecka

Mimo że wprowadzanie stałych pokarmów to masa frajdy – zarówno dla Ciebie, jak i dla Twojego dziecka – jest kilka ważnych ZASAD BEZPIECZEŃSTWA, o których po prostu trzeba pamiętać:

Ryzyko zadławienia

  • Nigdy nie zostawiaj jedzącego dziecka bez opieki i nie spuszczaj z niego wzroku – szczególnie podczas jedzenia pokarmów, którymi łatwo może się udławić, na przykład surowej marchewki, plasterków jabłka lub całych winogron.
  • Pamiętaj o obieraniu ze skórki takich produktów, jak kiełbasa. Z mięsa usuwaj kości, z ryb – ości.
  • Zapoznaj się z zasadami zachowania podczas nagłych wypadków.

Twoje dziecko może być alergikiem

  • Aby zmniejszyć ryzyko alergii, karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy zaleca się szczególnie w przypadku dzieci, w których rodzinach znane są przypadki egzemy, astmy lub kataru siennego.
  • Kiedy zaczniesz podawać dziecku stały pokarm, wprowadzaj jeden nowy rodzaj żywności na raz i obserwuj dziecko pod kątem reakcji alergicznej. Jest to szczególnie istotne przy wprowadzaniu najbardziej popularnych alergenów, np. mleka, jajek, pszenicy, orzechów i ryb.
  • Jeśli dziecko wykazuje oznaki reakcji alergicznej, skontaktuj się z lekarzem.

Miodu nie należy podawać przed 12 miesiącem życia

  • Mimo że miód jest smacznym i naturalnym pokarmem, może być przyczyną zatrucia jadem kiełbasianym.
Mycie warzyw

HIGIENA ŻYWIENIA JEST BARDZO WAŻNA

  • Przed przygotowaniem jedzenia zawsze myj ręce. Przed jedzeniem sprawdzaj, czy rączki dziecka są czyste – szczególnie jeśli raczkuje po całym domu…
  • Myj naczynia, których masz zamiar użyć, i powierzchnie, na których przygotowujesz posiłki. Jeśli przygotowujesz surowe mięso, do krojenia używaj oddzielnej deski.
  • Choć może to być bardzo kuszące, nie podawaj dziecku ponownie jedzenia, którego nie zjadło podczas wcześniejszego posiłku – może to skończyć się bólem brzucha maluszka.
  • Zawsze myj i obieraj owoce i warzywa.
  • Gotowane i surowe mięso trzymaj w lodówce pod przykryciem i z dala od siebie oraz innych produktów spożywczych.
  • Gotowane potrawy można ponownie odgrzać tylko jeden raz. Jeżeli nie zostaną zjedzone – wyrzuć je.
  • Przed włożeniem jedzenia do zamrażarki sprawdź, czy całkowicie wystygło, a przed ponownym podgrzaniem dopilnuj, aby się całkowicie rozmroziło.
  • Odgrzewając jedzenie, upewnij się, że jest w całości gorące… a następnie pozostaw do ostygnięcia, zanim podasz je dziecku (gorączkowe dmuchanie na jedzenie, które dopiero co zostało zdjęte z kuchenki, wygląda dość komicznie).

Od czego zacząć wprowadzanie stałych pokarmów?

Co warto kupić przed wprowadzeniem stałych pokarmów?

Dziecko samo da Ci wiele wskazówek, gdy będzie gotowe na eksperymenty...
Czytaj więcej

Wygląda na to, że jesteś w innym kraju Czy chcesz zmienić wersję strony?

Zignoruj